Iedereen heeft natuurlijk weleens gehoord van vitamine C. Waarschijnlijk weet je ook wel dat het voorkomt in bepaalde fruit en groente. Maar ook in andere voedingsmiddelen.

Fruit vol vitamine c

Als je wat onderzoek doet op het net, dan worden de volgende fruits soorten genoemd, als zijnde met de meeste vitamine C

  • acerola
  • guave
  • kiwi
  • aardbeien
  • zwarte bessen
  • sinnasappel
  • papaja
  • citroen/limoen
  • grapefruit
  • mandarijn

Eet jij regelmatig acerola of guave? Ik heb er zelfs nog nooit van gehoord en ik ben er vrij zeker van dat ze hier in Nederland niet groeien ….. en als het fruit van de andere kant van de wereld komt, zou het dan nog zo veel vitamines bevatten? Bij mij roept het echt vragen op. Het antwoord hierop is niet echt te vinden maar als jij het wel hebt gevonden, laat het weten in een reactie. Ik ben erg benieuwd hoe groot die invloed is.

Dus ik ga nu maar voor boerenverstand, mijn boerenverstand zegt dat de hoeveelheid vitamine C in exotische fruitsoorten ter plaatse hoger is dan na import. Dus dan blijven de zwarte bessen over, maar die hebben in Nederland ook niet het hele jaar door!

Hoe zit het dan met de groente?

De meeste vitamine C zit in de volgende groentes:

  • spruitjes
  • boerenkool
  • paprika
  • groene kool
  • broccoli
  • tuinbonen
  • tuinkers
  • rode kool
  • raapstelen
  • snijbiet

Nu is deze lijst met groente wel iets waarschijnlijker in Nederland maar dan nog, in de winter zijn deze groentes niet vers, van de koude grond verkrijgbaar gewoonweg omdat ze dan niet buiten kunnen groeien. Nu weet ik wel dat ingevroren groente best een goede optie zijn of uit pot of blik.

Andere voeding

Behalve in groente en fruit zijn er nog andere voedingsmiddelen die vitamine c bevatten:

  • vlees, vooral organen
  • melkproducten
  • aardappelen
  • graanproducten

De hoeveelheid hiervan is helemaal onduidelijk. Een baby die alleen moedermelk krijgt, krijgt voldoende vitamines binnen maar als er aangetoond moet worden dat melk vitamine c bevat dan lukt dit niet of de waardes zijn te laag. Uitgaande van Inuit eskimo’s kan alleen vlees of alleen dierlijke producten eten, een mens voorzien van alle benodigde vitamines. Dit is ook mijn persoonlijke ervaring.

Natuurlijke of synthetische vitamine

Als je gaat kijken naar supplementen die er te koop zijn, dan is het handig om te begrijpen of de ingrediënten natuurlijk zijn of gemaakt. De meeste supplementen die verkocht worden bevatten ascorbinezuur, dit is een gemaakte stof, geïsoleerd of synthetisch, niet natuurlijk voorkomend in de natuur.

Ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C, is een wateroplosbare organische verbinding met als brutoformule C₆H₈O₆. Ascorbinezuur is betrokken bij verschillende fysiologische processen, zoals de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en instandhouding van het immuunsysteem.

De eerder genoemde voedingsmiddelen bevatten wel de natuurlijke vorm. Het is ook mogelijk om dit te extraheren en daarna in een supplement te verwerken. Er zijn merken die dit doen. De merken die dit doen, zullen dit breed uitmeten op het product omdat het niet het meest voorkomend is en het product duurder zal maken doordat het productieproces ook veel duurder is.

Waar is vitamine c allemaal goed voor? Hoe herken je een tekort?
  • snellere wondgenezing, natuurlijke huidherstel, hyperpigmentatie te verminderen, de huid te verhelderen, helpt tegen een doffe en oneffen huidteint
  • ondersteuning van het immuunsysteem
  • gezonde bloedvaten, tegen bloedend tandvlees
  • meer energie
  • helpt bij de opname van ijzer
  • helpt de samenstelling van je bot en kraakbeen
  • zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel

Dit zijn wel de meest bekende voordelen van vitamine C maar er zijn er vast meer!

Tekorten zijn te herkennen aan scheurbuik maar dat is in de ergste vorm. Minder duidelijke signalen zijn gewrichtspijn, een lage weerstand, vermoeidheid, slechte genezing van wondjes, onverklaarbare blauwe plekken die heel makkelijk ontstaan, slechte huid/gelaatskleur, bloedend tandvlees, gestresst voelen, overprikkeld, botbreuken, gewichtsverlies en slechte bindweefsel opbouw. Maar al deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het is dus best lastig!

Hoeveel vitamine C heb ik nodig?

En dan komen we op het meest interessante punt omtrent vitamines en de waardes. Er zijn allerlei tabellen en waardes zoals de ADH aanbevolen dagelijkse hoeveelheid maar is dit een minimum? Want dat zou alleen maar betekenen dat je net geen scheurbuik krijgt! Of is dit een optimum? En als dat zo is, kan die voor iedereen hetzelfde zijn? Of een maximum?

Ik heb hier geen antwoord op kunnen vinden die mij voldoening geeft. Dus wat doe ik, ik ga testen op mijn eigen lichaam. Verschillende hoeveelheden voor een bepaalde tijd gebruiken en kijken wat het verschil is. Zo doe ik dat eigenlijk met alles. Supplementen, voeding, bewegen.

Mijn conclusie is dat vooral bij eten en supplementen het luisteren naar mijn eigen lichaam voor mij het beste werkt. Ik streef naar optimale gezondheid, geen minimale 😉

Like & deel
fb-share-icon
Tags:

Geef een reactie