Waarom ik nooit meer tandpasta wil met fluoride
Er was een tijd dat ik dacht: fluoridetandpasta hoort gewoon. Punt. Niet over nadenken. Dat adviseert de tandarts, dat ligt overal in de winkel, dus dat zal wel kloppen. Tot ik op steeds meer vlakken begon te twijfelen aan wat “de zorg” ons allemaal aanraadt. Eerst bij voeding, daarna bij reguliere medicijnen, en ja — uiteindelijk ook bij de tandarts.
Maar wat is fluoride eigenlijk?
Fluoride is een verbinding van het element fluor — en fluor is, hou je vast, officieel ingedeeld als neurotoxine. Ja, dat betekent: giftig voor je zenuwstelsel. In kleine hoeveelheden zou het zogenaamd goed zijn voor je tanden. Maar dat “klein beetje” zit dus wél in tandpasta, in je mond, elke dag, je hele leven lang.
En dat terwijl op kindertandpasta staat dat je het niet mag doorslikken.
Dat roept toch wat vragen op, niet?
“Maar het is maar een klein beetje!”
Ja. Maar dat kleine beetje smeer je twee keer per dag in je mond. Je slikt het misschien niet bewust door, maar via je mondslijmvlies komt het tóch in je lijf. En dat kleine beetje — keer 365 dagen per jaar, voor de rest van je leven — is misschien toch niet zó klein meer.
Fluoride komt oorspronkelijk helemaal niet uit de gezondheidswereld. Vroeger werd het gebruikt in rattengif en pesticiden. En nu zit het — blijkbaar voor je eigen bestwil — gewoon in je tandpasta.
Klinkt logisch, toch?
Spoiler: ik dacht van niet.
Ik had extreem gevoelige tanden. Zo erg dat wind, zoet, zuur of spontaan ademen al pijn deed. Niet fijn. Tot ik overstapte op fluoridevrije tandpasta. En ik weet niet hoe snel het ging, maar op een gegeven moment was die gevoeligheid… gewoon weg. Helemaal. Pas toen iemand me laatst vroeg of ik daar nog last van had, dacht ik ineens: oh ja, vroeger had ik gevoelige tanden. Nu niet meer.
Ron’s ervaring: fluoridetandpasta ➡️ tandpasta zonder fluoride (zonder dat hij het wist)
Ron stapte niet bewust over. Ik had gewoon op een dag een andere tandpasta gekocht. Zwart. Valt wel op. Dus hij keek raar, maar haalde z’n schouders op en poetste vrolijk door. Hij stelt weinig eisen aan tandpasta. Als het maar schuimt.
Maar let op: Ron let óók goed op dingen die écht verschil maken.
Na twee maanden kwam hij naar me toe. “Wat is dat voor spul?” vroeg hij. Ik keek hem aan: “Hoe bedoel je?”
Hij zei: “Die tandpasta. Mijn tanden zijn keihard. Echt, als ik m’n tanden op elkaar klik, voel ik gewoon dat ze anders zijn. Glad. Gepolijst. Schoon. Wat zit erin?”
Tja, dus ik zei: “Er zit juist geen fluoride in.”
“Nou,” zei hij, “dan moet je dit blijven kopen.”
Schoonste gebit ooit — zonder fluoridetandpasta
We zijn sinds die overstap jarenlang niet bij de tandarts geweest. De plandemie hielp ook niet mee — met die absurde mondkapjeslogica. Geen klachten, dus geen noodzaak.
Toen we wél weer gingen, na minstens tweeënhalf jaar, hadden we nog steeds nul klachten. Geen gaatjes. Niks. En dat is inmiddels alweer meer dan zes jaar geleden. Nog steeds geen gaatjes. Terwijl we vroeger allebei regelmatig aan de beurt waren.
Dus ja, die mythe “fluoride beschermt je tegen gaatjes” is bij ons compleet ontploft.
Onze conclusie:
Fluoridevrije tandpasta maakt onze tanden schoner, gladder, sterker — en blijkbaar ook gezonder. En nee, ik ben geen tandarts. Maar ik heb wel tanden. En ik weet wat ik voel. En mijn man ook.
Ik poets fluoridevrij. En ik draag (bijna) nooit meer een zonnebril. 😎
Trouwens — tandpasta is niet het enige waar ik afscheid van heb genomen.
Mijn zonnebril ligt ook ergens stof te vangen. Want net als bij fluoridetandpasta, dacht ik eerst: “ja maar dat is toch normaal?”
Maar toen ik me ging verdiepen in wat een zonnebril eigenlijk doet met je biologische ritme, je hormonen en je energie… toen ging die bril dus lekker af. En hij bleef af.
Lees hier waarom ik m’n zonnebril (bijna) nooit meer draag:
👉 https://www.kseen.nl/waarom-ik-mijn-zonnebril-bijna-nooit-meer-draag
Je hoeft mij natuurlijk niet te geloven. Misschien denk je: “Wat weet zij nou helemaal?”
Fair enough. Maar als je de komende twee jaar toch niks te doen hebt (behalve tandenpoetsen), dan kun je jezelf onderdompelen in deze gigantische overzichtsstudie. Ze bekeken 74 internationale onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat zelfs lage doses fluoride mogelijk een negatieve impact kunnen hebben.
Hier vind je de volledige studie – succes ermee